Project Luchtvaart & Onderwijs


Luchtvaart
Vanwege de ruige natuur van het bergland van Papua is het zeer moeilijk tot onmogelijk om een gedegen wegen netwerk aan te leggen. Hierdoor wordt vervoer door de lucht een essentie van het bestaan. Talrijke dorpjes in de bergen hebben een landingstrip aangelegd waardoor er een luchtverbinding ontstaat met de grote steden. Wamena is een van deze steden, maar ook Wamena zelf moet worden voorzien vanuit de lucht. Doordat Wamena een ruime landingsbaan van 2 km heeft wordt er hier op gevlogen door commercieel vliegverkeer van Indonesië zelf. Echter het landen op de bergstripjes vereist een vakkundigheid en specialisatie die alleen specifieke organisaties beschikken.

Lentera heeft de beschikking over een 10-persoons toestel, de PAC750 XSTOL, en die is hier uitermate geschikt voor. Een toestel specifiek ontwikkeld voor kort opstijgen en landen.

Deze operatie vereist vakkundigheid in verschillende velden. Er zijn mensen nodig voor administratie, financiën, belading en operationele ondersteuning, vliegend en onderhoudend personeel.

Veel jongens hebben aangegeven te willen gaan werken als piloot. Na een degelijke evaluatie en voor traject in het bijspijkeren van diverse onderwerpen zijn er nu 4 jongens in training geweest. 3 op een vliegschool in Canada en nu ook één op een vliegschool in Indonesië zelf. Twee mag Kees nu dagelijks begeleiden.
Een jongen heeft inmiddels een opleiding tot vliegtuigmonteur afgerond in Indonesië en werkt nu bij Lentera als vliegtuigmonteur.

Onderwijs
Aangezien goed onderwijs de basis vormt voor de maatschappij is Lentera begonnen met een kleinschalig schooltje waar kinderen vanaf jonge leeftijd zich kunnen gaan vormen. Er wordt gebruikt gemaakt van lokaal onderwijzend personeel die weer worden begeleid door Jessica en andere zendingswerkers. Er is begonnen met groep 1 en er komt elk jaar een groep bij. Hilkia gaat hier ook twee dagen per week naar toe.